Marea boierime din Ţara Românească, aproape fără excepţie, era activă în lojele francmasonice europene. Poveştile pline de mister prind viaţă la Conacul Goleştilor, îndulcite de parfumul autentic al vieţii rurale. Domeniul Brătienilor din Ştefăneşti, denumit Vila Florica, este un loc pe care ar trebui să îl venereze toţi politicienii care se declară ”liberali”, iar Palatul Brâncovenesc de la Potlogi cu ale sale poveşti surprinzătoare ne va potoli setea de mister.
Conacul Goleştilor:
Conacul familiei Golescu, singura construcţie cu caracter laic-fortificat din Ţara Românească, care se mai păstrează din epoca lui Matei Basarab, este adăpostit de Muzeul de la Goleşti. Conacul a intrat în istorie și datorită evenimentelor marcante pentru istoria țării pe care le-a găzduit de-a lungul vremurilor. Clădit în anul 1640 de către marele vornic Stroe Leurdeanu (căsătorit cu Vişa Golescu), cu ajutorul unui meşter pe nume Stoica, conacul a fost înzestrat cu un zid în formă de patrulater, cu contraforturi şi susţinut în colţuri de turnuri rotunde de apărare din cărămidă.
Vila Florica din Ştefăneşti:
Domeniul Florica, format din conac, fermă, capelă, cramă, gară şi chiar un observator astronomic, toate amplasate în mijlocul unui vast parc, înconjurat de podgoriile de la Ştefăneşti, este opera primilor doi Brătieni, Ion şi Ionel, tată şi fiu, care, fiind pasionaţi constructori, în special ultimul, au transformat o cochetă casă de administraţie a moşiei într-o somptuoasă reşedinţă boierească, în care s-au luat importante decizii privind istoria noastră. Locuinţa este atestată documentar în 1829 şi era compusă din patru încăperi vechi dintre care: camera boierului, a celui ce se ocupa de vie şi camera turcească cu linul pentru scurgerea vinului în pivniţă. Se spune că ar fi aparţinut lui Constantin Brâncoveanu „care ştia unde pune banul”. Acesta a cumpărat moşii pe dealurile de la Valea mare şi aici se adăposteau toamna când veneau la sărbătoarea culesului viilor. În jurul anului 1800 s-a construit şi pivniţa de vinuri, boltită, cu arce dublouri. Deasupra ei existau holul şi cele patru odăi.
Palatul Brâncovenesc de la Potlogi:
Potlogii constituie o emblemă a stilului brâncovenesc. Născut ca un fenomen artistic de sinteză între elemente autohtone și cele de influență atât orientală, cât și occidentală, între tradiție și inovație artistică, stilul brâncovenesc a biruit peste timp. Complexul monumental, care se întinde pe o suprafață de 23.000 de metri pătrați, era alcătuit din mai multe elemente: poarta de intrare, încăperile corpului de gardă, locuinţele slujitorilor curţii, cuhnia, droşcăria, vechea casă boierească și, evident, cel mai important, palatul. Alături se află biserica, înălțată tot de voievod, în 1683, pe când era mare spătar. În anul 1698, Constantin Brâncoveanu a ridicat, din temelii, o curte domnească la Potlogi, în centrul căreia se afla palatul. Curtea de la Potlogi, pe care domnul o ridică la statutul de curte domnească dinastică, a fost zidită pentru Constantin, fiul cel mare și prezumtivul moștenitor al tronului țării. Nucleul spațiului aulic era palatul domnesc, unul dintre cele mai prețioase monumente de arhitectură civilă românească medievală. Are în componența sa pivnița, parterul și etajul. Pe cele patru laturi existau patru scări, dintre care astăzi se păstrează numai două, ce facilitau accesul dinspre palat spre curte și grădini.
149 lei/persoană
LUNI (14.06;12.07; 09.08; 13.09; 11.10; 08.11.2021)
Tariful include:
- Transportul cu microbuz sau autocar în functie de numărul de persoane confirmate;
- Ghid însoţitor;
- Vizitele conform programului menţionat.
Tariful nu include:
- Masa de prânz;
- Cheltuieli personale;
- Intrările la obiectivele menţionate în program (Conacul Goleştilor: Adulţi – 10 lei; Pensionari – 5 lei; Elevi/studenţi – 5 lei; Vila Florica: 6,5 lei; Palatul Brâncovenesc de la Potlogi: Adulţi – 12 lei; Elevi/studenţi/pensionari – 6 lei); taxele menţionate sunt valabile la momentul publicării programului, iar modificarea acestora este independentă de agenţia de turism.
Observaţii:
- Plecările pe acest program se fac din Bucureşti, dimineaţa la ora 08:30, de la Piaţa Victoriei (în dreptul service Aviatorilor)
- Turiştii se vor prezenta la locul de îmbarcare cu cel puţin jumătate de oră mai devreme faţă de ora de plecare menţionată;
- Aşezarea în autocar/microbuz va fi realizată de către ghidul însoţitor conform diagramelor de îmbarcare (în funcţie de ordinea înscrierii turiştilor);
- Deşi se fac toate eforturile pentru a opera tururile aşa cum sunt prezentate, în unele situaţii, independente de voinţa noastră, poate fi necesar să facem modificări la traseu sau ordinea obiectivelor din itinerar;
- Numărul minim de participanţi pentru a se putea organiza acest program este de 35 persoane. Supliment pentru grup de 20 persoane: +30 lei/persoană.
Rezerva