Târgovişte, Vechea Capitală a Ţării Româneşti
(Turnul Chindiei şi Curtea Domnească, Casa Atelier Gheorghe Petraşcu, Muzeul Comunismului, Mănăstirea Dealu)

Târgovişte, Vechea Capitală a Ţării Româneşti
(Turnul Chindiei şi Curtea Domnească, Casa Atelier Gheorghe Petraşcu, Muzeul Comunismului, Mănăstirea Dealu)

Târgovişte, Vechea Capitală a Ţării Româneşti
(Turnul Chindiei şi Curtea Domnească, Casa Atelier Gheorghe Petraşcu, Muzeul Comunismului, Mănăstirea Dealu)
1500 938 WorldTravelGroup
O incursiune în istoria Ţării Româneşti, admirând vestigiile vechii capitale, Târgovişte. O zi în care vom admite, fără de tăgadă, că se poate călători nu doar în spaţiu, ci şi în timp. Vom păşi prin vechile odăi ale Curţii Domneşti, înconjuraţi de ziduri care răsunau de glasul lui Mircea cel Bătrân, vom asculta chemarea la rugăciune a clopotelor Mănăstirii Dealu, vom privi dintr-o perspectivă nouă clădirea unităţii militare în care soţii Ceauşescu au primit cumplita sentinţă, ne vom delecta cu lucrări de artă într-un atelier muzeu şi ajungem la concluzia că vechiul târg, nu întâmplător denumit Târgovişte, este şi astăzi un loc vibrant, cu mult şarm şi nebănuită personalitate.
 • După Câmpulung (Campolongo, sfârşitul secolului al XIII-lea) şi Argeş (Argyas, prima jumătate a secolului al XIV-lea), Târgoviştea a devenit, încă din a doua jumătate a secolului al XIV-lea (cca. 1368), curte domnească secundară, iar din primul deceniu al secolului al XV-lea reşedinţă principală a voievodului Mihail (cca. 1409-1420), fiul şi asociatul la domnie al lui Mircea cel Bătrân (1386-1418), domnul Ţării Româneşti (Maior Valachia). Descoperim vestigiile Curţii Domneşti a Ţării Româneşti din secolele XIV-XVI, aflăm un pic de istorie medievală locală, ne bucurăm de vederea panoramică asupra întregului complex din Turnul Chindiei şi vizităm principalele monumente din incinta Curţii Domneşti: Muzeul Tiparului şi al Cărţii Româneşti Vechi, Biserica Sf. Vineri, Palatul Petru Cercel şi Biserica Domnească.

 • Artist reprezentativ în arta plastică românească și primul artist al țării membru al Academiei Române, influențat în perioada începuturilor artistice de noua viziune a lui Grigorescu în ceea ce priveşte modul de prezentare al subiectelor, Gheorghe Petrașcu va lucra la Târgoviște din 1924 aproape 20 de ani. Muzeul a fost inaugurat la 12 aprilie 1970 și, după cum îi spune și numele, încearcă să păstreze viu în memoria vizitatorilor locul în care artistul Gheorghe Petrașcu (2 dec. 1872, Tecuci – 1 mai 1949, Bucureşti) a ales, prin construirea casei cu atelier spațios, să lucreze retras și nestingherit de zgomotul marilor orașe. Orașul liniștit și patriarhal, cu o zonă pitorească și variată din punct de vedere al peisajului și având numeroase monumente și amprente ale unei istorii glorioase, l-au ajutat pe artistul modest să-şi lege creația și viaţa de Târgovişte.

 • Clădirea unităţii militare este una istorică. Acolo a funcţionat prima Şcoală de Cavalerie din ţara noastră şi tot acolo a făcut armata regele Mihai. Unitatea Militară 01417 se găseşte în apropierea Gării Târgovişte, lângă Liceul de Petrol şi Inspectoratul General al Poliţiei. Poligonul de instrucţie se întinde din curtea unităţii şi până la şoseaua de centură a oraşului şi se învecinează cu Combinatul de Oţeluri Speciale, locul unde Ceauşescu a încercat, iniţial, să se refugieze înainte să fie prins. Muzeul Comunismului a fost inaugurat în septembrie 2013. Denumirea oficială a muzeului este “Metamorfozele unui loc al memoriei”. Încăperile au fost amenajate în aşa fel încât să arate ca în decembrie 1989.

 • Prima biserică datează de la sfârşitul secolului al XIV-lea sau începutul secolului al XV-lea, din timpul lui Mircea cel Bătrân. Pe locul ei, domnitorul Radu cel Mare (1495-1508) a construit o prea măreaţă biserică din cărămidă placată cu piatră şi împodobită în chip deosebit. Ea avea să fie luată ca exemplu de către urmaşul lui Radu, Neagoe Basarab (1512-1521), atunci când a ridicat biserica episcopală din Curtea de Argeş. Numai că sobrietatea clasică a vocabularului decorativ întâlnit la Dealu avea să fie abandonată în favoarea unei încărcături de tip baroc. În toate studiile consacrate, este subliniată importanţa acestui locaş de rugăciune, puternic centru de artă şi de cultură, care a jucat un rol de seamă pe scena istoriei Ţării Româneşti, dovedindu-se demnă de atributul de ctitorie domnească. Ea îmbogăţeşte patrimoniul cultural românesc, numărându-se printre cele mai vechi ctitorii domneşti, suferind puţine modificări de-a lungul timpului, deşi nu a fost cruţată de vremurile vitrege care au afectat Ţara Românească.

149 lei/persoană
DUMINICĂ (20.06; 18.07; 15.08; 19.09; 17.10; 14.11.2021)

  • Transportul cu microbuz sau autocar în functie de numărul de persoane confirmate;
  • Ghid însoţitor;
  • Vizitele conform programului menţionat.
  • Masa de prânz;
  • Cheltuieli personale;
  • Intrările la obiectivele menţionate în program (Turnu Chindiei şi Curtea Domnească: 12 lei; Casa atelier Gheorghe Petraşcu: 8 lei; Muzeul Comunismului: 7 lei; Mănăstirea Dealu: 10 lei); taxele menţionate sunt valabile la momentul publicării programului, iar modificarea acestora este independentă de agenţia de turism.
  • Plecările pe acest program se fac din Bucureşti, dimineaţa la ora 08:30, de la Piaţa Victoriei (în dreptul service Aviatorilor)
  • Turiştii se vor prezenta la locul de îmbarcare cu cel puţin jumătate de oră mai devreme faţă de ora de plecare menţionată;
  • Aşezarea în autocar/microbuz va fi realizată de către ghidul însoţitor conform diagramelor de îmbarcare (în funcţie de ordinea înscrierii turiştilor);
  • Deşi se fac toate eforturile pentru a opera tururile aşa cum sunt prezentate, în unele situaţii, independente de voinţa noastră, poate fi necesar să facem modificări la traseu sau ordinea obiectivelor din itinerar;
  • Numărul minim de participanţi pentru a se putea organiza acest program este de 35 persoane. Supliment pentru grup de 20 persoane: +30 lei/persoană.  • [anr_nocaptcha g-recaptcha-response]